Министерството на здравеопазването обмисля по-ранна отмяна на забраната за износ на

...
Министерството на здравеопазването обмисля по-ранна отмяна на забраната за износ на
Коментари Харесай

Пациенти и фармацевти твърдят, че недостиг на медикаменти все още има

Министерството на опазването на здравето обмисля по-ранна анулация на възбраната за експорт на някои медикаменти. Пациенти и фармацевти обаче споделят, че дефицит продължава да има и сега.

От пет години Михаил е с диабет вид 1. Животът му зависи от инсулина. Но не постоянно е разполагаем в аптеките.

" Той се разменя в групите за децата с диабет, за възрастни с диабет. Постоянно ежедневно има известия " Инсулинът ми свърши, може ли някой да ми прати? “, споделя пред bTV Славка Петрова, майка на Михаил.

Жената упорства за повече надзор при отпущането на медикамента, тъй като прекъсването на износа, съгласно нея не е решение.

" На 1 януари целият инсулин, който е бил арестуван тези два месеца, напълно умерено може да тръгне там, където и в този момент отива “, безапелационна е Славка Петрова.

Според Министерство на здравеопазването сигналите за дефицит на лекарства понижават. Проверка на Изпълнителната организацията по медикаментите (ИАЛ) в складовете демонстрира, че са налични над 270 000 опаковки инсулин.

" За два месеца напред в складовете инсулин за българските пациенти има. Ако две седмици ние нямаме сигнали за изчезнали инсулини и антидиабетни медикаменти, заповедта ще бъде анулирана “, безапелационен е зам.-здравният министър Илко Гетов.

Но в аптеките не постоянно съумяват да заредят медикаменти – липсват някои лекарства за епилепсия, капки за очи, както и препарати за трансплантирани пациенти.

" Аз тази седмица бях пострадал – не съумях да заредя един от най-дефицитните медикаменти и даже ми се наложи да връщам хора “, твърди фармацевтът Стефан Минков.

Фармацевтите считат, че пациентите би трябвало да могат да декларират нужните медикаменти в аптеките, а дистрибуторите да са длъжни да им ги обезпечат.

" Те си имат някакви база данни, че са обезпечени някакви количества за пазара – дано това да бъде претворено действително, а не едно да се приказва, а дефицитът да е налице “, безапелационен е Стефан Минков.

Според системата, която следи за дефицит на медикаменти сега на пазара недостиг има при 49 медикамента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР